||          OSTRZEŻENIA METEOROLOGICZNE          ||     

Warsztaty Kulinarne ,,Z karpiem w smak"

Wraz z nadejściem sezonu świątecznego, wiele osób zwraca się ku tradycyjnym daniom, a jednym z najpopularniejszych w Polsce jest karp. Ta pyszna ryba bogata w smak i wartości odżywcze, jest nieodłącznym elementem wigilijnych stołów. Aby pomóc gospodyniom domowym odkryć różnorodność smaków i technik gotowania karpia, w ramach realizacji operacji własnej Grupy Rybackiej „Opolszczyzna dofinansowanej ze środków z Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze, w dniu 16.10.2023r. w Gminnym Ośrodku w Świerczowie zostały zorganizowane Warsztaty Kulinarne pn. Z karpiem w smak".
Podczas tego wydarzenia doświadczony szef kuchni Pan Kamil Klekowski dzielił się wiedzą i sekretami dotyczącymi filetowania, gotowania czy smażenia ryb. Zdradził cenne wskazówki dotyczące wyboru świeżego karpia oraz odpowiednich składników dodatkowych, które podkreślają smak dania. Przygotowano smażonego karpia z musem warzywnym, brzuszki z karpia w panko z sałatką a la waldorf i pyszne pierogi z karpiemz sosem cebulowo-kaparowym. Uczestnicy zadowoleni i objedzeni wrócili do domów dzielić się zdobytą wiedzą z rodziną i przyjaciółmi. Fotorelacja na stronie internetowej www.swierczow.pl w zakładce galeria oraz na www.facebook.com/Grupa.Rybacka.Opolszczyzna


Monika Słabik-Instruktor GOK