||          OSTRZEŻENIA METEOROLOGICZNE          ||          UWAGA ZMIANA ORGANIZACJI RUCHU!          

Warsztaty Kulinarne „Z karpiem w smak”

Wraz z nadejściem sezonu świątecznego , wiele osób zwraca się ku tradycyjnym daniom,
a jednym z najpopularniejszych w Polsce jest karp. Ta pyszna ryba bogata w smak  i wartości odżywcze, jest nieodłącznym elementem wigilijnych stołów. Aby pomóc gospodyniom domowym odkryć różnorodność smaków i technik gotowania karpia, w ramach realizacji operacji własnej Grupy Rybackiej „Opolszczyzna” dofinansowanej ze środków z Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze, w dniu 16.10.2023r. w Gminnym Ośrodku w Świerczowie zostały zorganizowane Warsztaty Kulinarne pn. „Z karpiem w smak”.

Podczas tego wydarzenia doświadczony szef kuchni Pan Kamil Klekowski dzielił się wiedzą i sekretami dotyczącymi filetowania, gotowania czy smażenia ryb. Zdradził cenne wskazówki dotyczące wyboru świeżego karpia oraz odpowiednich składników dodatkowych, które podkreślają smak dania. Przygotowano smażonego karpia z musem warzywnym, brzuszki z karpia w panko z sałatką a`la waldorf i pyszne pierogi z karpiem z sosem cebulowo – kaparowym. Uczestnicy zadowoleni i objedzeni wrócili do domów dzielić się zdobytą wiedzą z rodziną i przyjaciółmi.

 

Monika Słabik